Μείωση  αλατιού  (Na+/NaCl) στα τρόφιμα 

Θέμα κοινωνικής ευθύνης (πλέον)  για τη Βιομηχανία Τροφίμων αλλά και  πρόκληση

Περίπτωση προϊόντων κρέατος 

 

1.  Εισαγωγή 

Περίπου το 20% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων νοσημάτων  και σ΄αυτό αποδεδειγμένα συμβάλλει η μεγάλη κατανάλωση σε νάτριο ( αλάτι ).

 

Ωστόσο, το νάτριο , είναι απαραίτητο στοιχείο για την λειτουργία του οργανισμού ,  που υποστηρίζει πολλές από τις λειτουργίες του , για τις οποίες, όμως, αρκούν σχετικά μικρές ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών του , που παρέχονται επαρκώς με τη διατροφή.

 

Με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων  η πρόσληψη νατρίου ανέρχεται σε διπλάσιες ή και τριπλάσιες ποσότητες των ημερήσιων αναγκών, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην επιβάρυνση του οργανισμού.

Από ιατρική άποψη , η μείωση της πρόσληψης άλατος (Na+/ NaCl )είναι επιτακτική ανάγκη , ενώ για την επίτευξη του ενδεδειγμένου επιπέδου μείωσης στη διατροφή,  για τα  επεξεργασμένα τρόφιμα έχει προταθεί η σταδιακή ρύθμιση του επιπέδου σε Na+ .

Γενικότερα η μείωση πρόσληψης είναι δυνατό να επιτευχθεί στρατηγικά με σταδιακή ελάττωση της προτίμησης του πληθυσμού στην αλμυρή γεύση, την αναθεώρηση της κατάταξης του  Na+ (NaCl ) από την κατηγορία GRAS , μέχρι και την επιβολή   ΄ φορολογίας  άλατος¨ , για προϊόντα, υψηλής περιεκτικότητας  σε αλάτι.

Ειδικότερα στα επεξεργασμένα τρόφιμα η  μείωση Na+ /(NaCl ) συνδέεται τεχνολογικά με αντικατάσταση μέρους του με την χρήση συνήθως υποκατάστατων συστατικών .

Στο πλαίσιο αυτό η μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων καλείται επιτακτικά να αναπτύξει τεχνικές μείωσης του νατρίου  ( αλατιού ) , οι οποίες , ωστόσο, συχνά συνδέονται με τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής, καθώς , ιδιαίτερα στην περίπτωση των προϊόντων με βάση το κρέας δεν επιλύονται μόνο με αντικατάστασή του μέσω ενός γευστικού ισοδύναμου .

Κάθε κατηγορία και είδος προϊόντος μπορεί να αποτελεί ειδική περίπτωση , όπου πρέπει να εντοπίζονται και να λαμβάνονται υπόψη, πέραν των γευστικών χαρακτηριστικών , κατα περίπτωση, τόσο τεχνολογικά στοιχεία όσο και παράμετροι ασφάλειας.

2.  Μείωση Na+(NaCl) σε επεξεργασμένα τρόφιμα – Τεχνολογική προσέγγιση  

Περίπτωση  : Προϊόντα κρέατος 

SALT,BACON-SLICES--shutterstock_71882128
11949849771043985234traffic_light_red_da
Broken-Heart-PNG-Free-Download (1).png
SALT 3_92987149.jpg

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom